sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Rosa Liksom: Everstinna



" Menheen elämän ilo on siinä, että se ei koskhaan pallaa. Mikhään ei silti katoa koskhaan pois."


Olen vaikuttunut, ehkä järkyttynyt, jopa ahdistunut, mutta kuohuksissa ja väkevöitynyt luettuani Rosa Liksomin Everstinnan. Kirja on voimakas ja vahva, jotain vaikeasti sanoitettavaa. Se tuntuu vatsanpohjassa. Ajatuksia herättävä toki, mutta ennen kaikkea tämä kirja on valtoimenaan tulvivaa tunnelaavaa. Tätä kirjaa on mahdotonta vain lukea, se eletään. 

Everstinna kertoo sota-ajan Suomesta ja parisuhteesta. Erityisesti se kertoo rakkaudesta, riippuvuudesta ja vallasta toiseen ihmiseen. Siitä, kuinka rakkaus on sokea ja ihminen julma. Kirjassa avioliitto muutti kahden ihmisen välisen suhteen lopullisesti vallan ja taistelun tantereeksi. Avioliiton myötä toinen muuttui omaisuudeksi. "Nyt sie olet yksin minun ja mie saan tehä sulle mitä haluan, se toisteli". Toisen muuttuessa omaisuudeksi, toinen esineellistyi inhimillisyyden kadotessa. Se inhimillisyys, jonka everstinna everstissä näki, oli arkuutta ja pelkoa. Arkuus ja pelko oli hävitettävä vihalla, hyökkäyksellä, voimaa ja valtaa kasvattamalla. Heikkous ja voimattomuus olivat tunteina sietämättömiä, yhtä sietämätön oli se kotona odottava ikävästä riutuva ja alistuva muistutus näistä tunteista. En tiedä järkyttääkö minua enemmän everstin sadistisuus vai everstinnan sietokyky. Kaikessa järkyttävyydessään Liksom on onnistunut kuvaamaan vastavoimien vetoa, symbioottista kietoutuneisuutta ja riippuvuutta niin onnistuneesti, että on ymmärrettävää miksi everstinna ei lähde tai miksi eversti ei lähde hänestä. 

Myönnän häpeillen, että tämä oli ensimmäinen lukemani Liksomin teos. Mistä olenkaan jäänyt paitsi! 
Everstinna on kirjoitettu meän-kielellä ja niin taitavasti, niin juukelin taitavasti. En pysty käsittämään kuinka tällainen kirja voi syntyä, mistä tällainen teksti kumpuaa? 
Liksomin kuvailut ovat yksityiskohtaisia, tarkkanäköisiä ja niin todellisia.Ajoittain ne sattuvat ja saavat hengästymään lähestulkoon kuin olisi itse paikalla.Käsittämätöntä. 


Voimakas ja loistava kirja. 




Kirjan tiedot: 

Rosa Liksom: Everstinna 
Rosa Liksom ja Like kustannus Oy 2017
194 sivua






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti