"Creativity is 95 percent work and discipline, and just 5 percent inspiration."
David Usherin Let the Elephants Run on monellakin tapaa miellyttävä kirja. Kirja oli sopivan kokoinen, selkeästi kirjoitettu ja jäsennetty sekä erittäin tyylikäs, jopa kaunis. Pidin erityisesti kuvista, asettelusta ja otsikoinnista. Suomalaiseen ytimekkääseen odotukseeni asioiden sanomisesta suoraan ja lyhyesti ilman hassun hauskoja sutjautuksia ja oleellisesta kauas harhailevia esimerkkejä vastattiin. Usher kertoo jo otsikossa mikä on kappaleen pointti ja esittelee sen lyhyesti ja selkeästi. Ajoittain myös sopivan hauskasti.
En kirjaa tilatessani tajunnut Usherin olevan se muusikko Usher. Täytyy myöntää, että jos olisin sen huomannut olisin saattanut jättää kirjan tilaamatta. Aika hölmöä, miksi arvostaisin enemmän aihetta tutkinutta psykologian professoria kuin luovasti elävää muusikkoa. Onneksi en siis tätä asiaa tajunnut.
No mutta nyt asiaan ja pohdintaa luovuudesta.
Olen itsekin usein ollut taipuvainen ajattelemaan, että ihminen joko on luova tai ei ole. Tällainen stabiili, muuttumaton ja kankea mindset estää yrittämästä. Toimiminen on olemassa olevan, ehkä sisäsyntyisen taidon mittailua. Riittääkö se, olenko tarpeeksi hyvä ja epäonnistuessa syy on taidon riittämättömyydessä, osaamattomuudessa ja pahimmillaan henkilökohtaisessa huonommuudessa. Asiassa, jonka edessä kokee olevan voimaton ja toimeton. Usherin korostama lähestymistapa korostaa toisenlaista, kehittymisen ja kasvun mindsettiä, jossa luovuus nähdään taitona ja mahdollisena opetella. Haasteet ovat oppimistilanteita mittapuun ja vertailun sijaan.
Miksi sitten on niin helppoa luisua ajattelemaan, että minulla joko on tietty taito tai sitten ei ole? Luulen, että on vaikeaa hyväksyä tai uskoa, että kehittyminen ja jonkin taidon oppiminen on työtä, se vaatii harjoittelua, sinnikkyyttä ja epäonnistumisia. Eikö olisikin helpompi ja houkuttelevampi ajatus vain uskoa, että on luontaisesti lahjakas, jolloin ei tarvitse tehdä töitä ja kaikki on helppoa.
Olemmekin usein aitiopaikalla havainnoimassa onnistumisia, taitoja ja menestystä. Näemme lopputuloksen, jonka taustalla piilevä, muille näkymätön, usein vuosia ja kymmeniä tuhansia toistoja vaatinut suoritus tai teos pitää sisällään. Omalla kohdallani tunnistan hyvin tämän helppouden illuusion. Kun joku osaa ja on taitava, se vain näyttää niin älyttömän helpolta ja syntyy harhakuvitelma, että sen toteuttaminen on yhtä helppoa. Harvemmin kuitenkaan tekijä itsekään tunnistaa havainnoijan näkemää helppoutta suorituksessaan. Sillä kun taidot kasvavat myös vaatimustaso kasvaa ja kehittyminen ei koskaan tunnu helpolta.
Usher korostaa kirjassaan tasapainottelua vapauden ja rakenteiden välillä. Luovuus edellyttää vapautta, mielikuvitusta,hulluutta, rutiinien ja tapojen rikkomista sekä liukuhihna-ajattelun pysäyttämistä. Toisaalta luovuus on työtä, harjoittelua ja kurinalaisuutta, jossa muodostetaan itselle sopivat rakenteet, tehdään suunnitelma ja ennen kaikkea työskennellään. Usher kuvaa luovuuden vaiheet seuraavasti: Tutki ja keräile ideoita, tallenna ne, suodata. Ideoiden tallentaminen on tärkeää, jotta "creative collision", jonkinlainen heureka -hetki on mahdollinen. Tämä lampun syttyminen on kuitenkin vasta alkua, sitten alkaa työ.
Lopuksi täytyy vielä muistuttaa itseä, että luovuus on taito, mutta myös tapa olla ja elää. "It´s not just about the world of things".
Tästä kirjasta inspiroiduin ja tykkäsin.
"Every moment and interaction becomes an opportunity to apply the principles of creative thinking"
Kirjan tiedot:
David Usher: Let the elephants Run. Unlock Your Creativity and Change Everything.
House of Anansi Press Inc.
221 sivua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti