maanantai 25. kesäkuuta 2018

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään





"Näen elämäni tavallaan sarjana maatuskanukkeja, joiden edelliset versiot kätkeytyvät uudempien sisään. Aiempaa elämääni ei näe ulkoapäin, mutta se on silti läsnä" 


Matt Haigin Kuinka aika pysäytetään kertoo Tom Hazardista, joka on yli 400 vuotta vanha, mutta näyttää 41 -vuotiaalta. Välttyäkseen noitavainoilta ja koekaniinin kohtalolta hänen tulee vaihtaa asuinpaikkaansa ja identiteettiään kahdeksan vuoden välein. Samannäköisenä pysyvä henkilö ei ole turvassa 1900 -luvulla sen enempää kuin 1500 -luvullakaan. Ihmiset ovat kautta aikojen pelänneet erilaisuutta ja asioita, joita on vaikea selittää  saati ymmärtää

Matt Haig ei häikäise minua kirjoitus tyylillään tai kauniin kuvauksellisilla ilmauksilla. Joskus kuvailut ovat jopa liian ennalta-arvattavia ja stereotyyppisiä, mutta toki osuvia. Kirjan erityinen ansio on kutkuttavan mielenkiintoinen ja mahdollisuuksia täynnä oleva tarina. Äärimmäisen kiehtovana pidin ajatusta identiteettien vaihtamisesta ja sopeutumisesta alati vaihtuviin tilanteisiin ja aikakausiin. Identiteettiseikkailu oli se mitä kirjalta odotin ja sen vuoksi myös hieman petyin. Kirjan päähahmo Tom on koko kirjan ajan oma itsensä, ei erilaisia rooleja näyttelevä, taidokkaasti sopeutuva kameleontti. Hän on menneisyytensä vanki, itsensä hetkellisesti kadottanut, mutta jollain tasolla aina kuitenkin omalle itselleen uskollinen. Menetyksen tuskan useaan kertaan kokeneena Tom ei kuitenkaan uskalla enää elää, tuntea, kokea. Mitä tehdä kaikella ajalla, jos sitä ei pysty täyttämään merkityksellisellä elämällä? 




Matt Haig sai minut pohtimaan aikaa ja sitä kuinka sen annetaan määrittää elämää. Huomaan usein ajatusteni kulkevan menneessä tai juoksemassa tulevaan, ahdistun, kun on kiire ja turhaudun, kun en saa asioita aikaan, tulee jopa pelättyä, että aikaa tuhlaantuu tai se vain loppuu. Viime vuosina on (jo ehkä kyllästymiseen asti) puhuttu mindfullnessista, läsnäolosta, hyväksynnästä ja itsemyötätunnosta, olemisesta tässä ja nyt. Oravanpyörästä pyritään hyppäämään pois, downshiftataan, joogataan ja meditoidaan ennätysmäärin. Ajan määrittämästä elämästä pyristellään irti, yhteyksiä itseen ja oman näköiseen elämään kurotaan kiinni niin vimmaisesti, että se todella merkityksellinen, ihmissuhteet ja uskallus tuntea ja kokea, ovat vaarassa jäädä huomaamatta ahkerasta pyrkimyksestä huolimatta. Kuinka olla tässä ja nyt, menneisyyden määrittämättä ja tulevaisuutta arvailematta?

"Kaikki menee ihan hyvin. Tai jos ei, niin ainakin kaikki tapahtuu joka tapauksessa, joten ei murehdita sitä."

Kirjan mukaan aika pysähtyy niissä hetkissä, jolloin ihminen on onnellinen, kokee merkityksellisyyttä ja asioiden olevan juuri oikealla paikalla. Tässä ja nyt. Ne ovat hetkiä, joissa ihminen kokee rakkautta ja yhteyttä toiseen ihmiseen. Ne ovat hetkiä, jolloin ajalla ei ole merkitystä. Ne ovat hetkiä,
jotka saattavat jäädä huomaamatta tai kokonaan kokematta, jos pelko vie itseä kauemmas asioista, joilla todella on merkitystä. 

Blogia kirjoittaessa huomasin Psychology Todayn blogissa Andrea Boniorin esittämät viisi kysymystä, joiden avulla voi pohtia merkityksellisyyttä omassa elämässään: 

1. Milloin olet flow -tilassa?
2. Keiden kasvot näet, kun ajattelet rakkautta?
3. Minkä eteen olet valmis näkemään paljon vaivaa? 
4. Mitä kirjoittaisit muistokirjoitukseesi?
5. Jos sinulla olisi ylimääräistä aikaa 12 tuntia ja olisit vapaa velvollisuuksista ja väsymyksestä sekä muista rajoitteista. Mitä tekisit?   




Kuinka aika pysäytetään olikin suurempi kirja, kuin lukiessa huomasinkaan. Kiitos Matt Haig muistutuksesta. 


"Aivan kuten kuoleminen kestää vain hetken, eloon herääminenkin kestää vain hetken. Sitä vain sulkee silmänsä ja antaa jokaisen turhan pelon sulaa pois. Sitten, tässä uudessa, pelottomassa tilassa, kysyy itseltään: kuka minä olen? Jos voisin elää vailla epäilyksiä, mitä tekisin? Jos voisin olla ystävällinen pelkäämättä, että minua kusetetaan? Jos voisin rakastaa pelkäämättä, että joudun kärsimään? Jos voisin maistaa, miten herkulliselta päivä maistuu, miettimättä sitä, miten paljon huomenna kaipaan sen makua? Jos voisin olla pelkäämättä sitä, että aika kuluu ja varastaa minulta läheisiä? Niin. Mitä tekisin? Kenestä välittäisin? Minkä puolesta taistelisin? Mitä polkuja kulkisin? Mitä iloja sallisin itselleni? Mitä sisäisiä arvoituksiani ratkaisisin? Lyhyesti sanottuna: Miten eläisin?" 



Kirjan tiedot: 

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään (How To Stop Time)2017
Kustannus: Aula & Co
Suomennos: Sarianna Silvonen
361 sivua



   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti